Fotorelacja: Zwiedzanie wrocławskiego teatru muzycznego Capitol

W trakcie wakacyjnej przerwy od spektakli wrocławski teatr muzyczny Capitol postanowił zorganizować kilka atrakcji. Jedną z nich jest sobotnie zwiedzanie zakamarków teatru, gdzie na co dzień publiczność nie ma okazji zajrzeć. Korzystając z wolnej soboty postanowiliśmy wybrać się na tą wycieczkę. Zapraszam na fotorelację.

DSC00029

DSC09970
Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy na podwórku, tam przywitał nas przewodnik, którym okazał się pan Wojciech najstarszy pracownik teatru.
DSC09972
Wybudowany w 1929 roku Captiol powstał według projektu Friedricha Lippa, architekta odpowiedzialnego też za berlińskie kino Atrium, był swego czasu perełką łączący styl ekspresjonistyczny i art deco. Był uważany za najnowocześniejszą i najbardziej luksusową halę widowiskową na wschód od Berlina.
DSC09973
Przebudowa, która rozpoczęła się od rozpisania konkursu w 2005 roku połączyła oryginalny projekt z nowoczesnym kamieniem, szkłem i metalem. Prace budowlane ukończono w 2013 roku.
DSC09984
Zwiedzanie rozpoczęliśmy od małej sceny zwanej „Sceną Ciśnień”. Znajduje się ona pod ziemią stąd jest świetnie wyciszona od czynników zewnętrznych. Może pomieścić około 200 osób.
DSC09991
Cała infrastruktura teatru wyposażona jest w najnowocześniejsze rozwiązania. Począwszy od oświetlenia i udźwiękowienia na światłowodach i elektronicznym sterowaniu całości kończąc. Marcin Majewski, kierownik budowy z firmy Warbud S.A., stwierdził, że najtrudniejsze było wyposażenie budynku w nowoczesną instalację. – Gorzej mieli chyba tylko przy laboratoriach NASA – żartował.
DSC00001
W magazynie dekoracji oprócz elementów wykorzystywanych podczas przedstawień (np. tutaj w tle czerwony tramwaj ze spektaklu Mistrz i Małgorzata) znajduje się także ruchoma scena, która wjeżdża od dołu na scenę główną.
DSC09997
Kolejny rekwizyt ze spektaklu Mistrza i Małgorzaty – tron Piłata .
DSC00012
Powiększenie (nie tylko wzdłuż ale i na wysokość) sceny głównej umożliwiło stosowanie większych i bardziej zaawansowanych dekoracji. Tutaj wieża wykorzystywana m.in w Trzech Muszkieterach.
DSC00017
Stanowisko inspicjenta czyli osoby odpowiadającej za koordynację i zgodność przebiegu przedstawienia z planem.
DSC00021
Widok ze sceny głównej na widownię.
DSC00023
Zakryty pokrowcem fortepian został specjalnie dobrany do repertuaru Wrocławskiego Teatru Muzycznego i kosztował 1 mln PLN.
DSC00033
Oryginalny Capitol był kinoteatrem. Oznacza to, że scena była płytka i mała. Nie pozwalała na tworzenie bardziej ambitnych spektakli ze skomplikowanym zapleczem i bogatą scenografią. Po jego przebudowie scena została znacznie powiększona. Jest ona również bardziej zaawansowana, gdyż dysponuje ruchomymi zapadniami, obrotową sceną czy podnoszoną i opuszczaną fosą orkiestry.
DSC00034
Ponownie tramwaj z Mistrza i Małgorzaty tym razem na scenie.
DSC00041
Poprawiono również akustykę sali. Stara sala miała martwe punkty w 7 i 8 rzędzie. Dzisiaj dzięki dodatkowym załamaniom na ścianach i suficie (których nie było w oryginalnym projekcie) poprawiono wrażenia audio… są one teraz tak samo dobre zarówno na dole widowni, jak i na balkonach.
DSC00042
Spektakularny sufit Capitolu widziany po podniesieniu głowy siedząc na widowni.
DSC00043
Siedzenia zostały obite taką samą tapicerką jak oryginalne fotele. W magazynach znaleziono próbkę tego materiału, na której zachowały się symbole identyfikacyjne. Okazało się, że jest ona nadal produkowana (tylko w nowszej – niepalnej – technologii). Wszystkie oznaczenia miejsc na widowni i numerki szatni zostały wypisane czcionką Broadway, przywołującą wspomnienie szalonych lat 20.
DSC00045
Widok na scenę główną z balkonu.
DSC00053
Fotele i sofy widoczne na zdjęciu zdobione są oryginalnymi kryształkami szwajcarskiej firmy Swarovski.
DSC00054
W foyer znajduje się wykładzina dywanowa robiona na specjalne zamówienie we Francji.
DSC00055
Czerwono-złote kolory zamknięte w geometrycznych motywach, podkreślone przez światła utrzymane są w stylu art deco, charakterystycznym dla tego typu zespołów kinowo-rozrywkowych w Berlinie w latach 20. XX w. Nawet numerki w szatni – metalowe, polerowane, żeby wyglądały jak nikiel.
DSC00057
Nowoczesna szklana bryła kryje olbrzymie patio zwane swojsko Podwórkiem, gdzie znajdują się układane przemiennie, szachownice tynków i cegieł, nawiązujących do budownictwa przedwojennego Wrocławia.
DSC00058
W Capitolu znajduje się również strefa relaksu, ze ścianą zieleni obsadzoną żywymi roślinami. Znajduje się ona na dachu tzw. łącznika – dawnego holu kasowego, który ocalał ze zniszczeń wojennych, a w trakcie przebudowy wkomponowany został w architekturę nowej części budynku. Widzowie przed spektaklem mogą położyć się na leżance i wyciszyć, słuchając muzyki ze spektakli.
DSC00062
Część VIP-owska gdzie serwowany jest catering podczas uroczystych wydarzeń.
DSC00069
Rzut oka na „podwórko” z góry.
DSC00071
Stal, szkło i zieleń.
DSC00073
Warto również wyjrzeć na zewnątrz budynku, gdyż można popatrzeć na Wrocław z niecodziennej perspektywy.
DSC00076
Powyżej holu głównego, dla uzyskania wieloplanowości, ścianę teatru pokryto lustrem; poniżej lustrzanej ściany znajduje się instalacja zieleni.
DSC00080
Budynek doczekał się też sporej, 80m2 sali prób baletu.
DSC00083
Na jej suficie rozmieszczone są lustra pod różnymi kątami pozwalającymi ocenić przestrzennie rozmieszczenie tancerzy oraz ilość miejsca potrzebnego do wykonania konkretnych elementów choreograficznych.
DSC00093
Jedna z garderób. Jest ich kilka o różnej wielkości od pojedynczych do takich na kilka osób. Ta konkretnie wykorzystywana jest również dla tresowanych zwierząt.
DSC00100
Kafeteria.
DSC00101
W której również znajduje się ściana zieleni.
DSC00104
W wielu miejscach (szczególnie w korytarzach) możemy oglądać mnóstwo zdjęć artystów teatru oraz scen ze spektakli.
DSC00107
4 godzinne spektakle wymagają odpowiedniej formy fizycznej. Stąd oprócz standardowych prób, aktorzy mają też wyznaczone sesje treningowe w znajdującej się w budynku siłowni.
DSC00108
Na ogólnie dostępnym holu możemy obejrzeć portrety wszystkich artystów teatru.
DSC00112
W 1929 roku elewacja od ulicy Piłsudskiego pokryta była kilońskimi ceramicznymi płytkami z wtapianym złotem. Wprawdzie oryginalne płytki złocone amalgamatem zostały zastąpione piaskowcem ale takim samym jakim wyłożono elewację Opery Królewskiej w Kopenhadze.
DSC00113
Przed modernizacją Capitol miał 4 tys. metrów kwadratowych, po przebudowie ma aż 18 tys. Koszt jego przebudowy wyniósł 145 mln. Dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego to 80 mln, reszta to wkład własny miasta.

Zwiedzanie trwa, w zależności od wielkości grupy, ok. 1,5h. Nasza była nieco większa niż 50 osób stąd zajęło to ponad 100 minut. Bilet to tylko 5 PLN i można go kupić przez internet (lub w kasach, aczkolwiek zainteresowanie jest całkiem spore więc lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę). Samo zwiedzanie umila sympatyczny inspicjent Pan Wojtek, który od 40 lat pracuje we wrocławskim Teatrze Muzycznym i jest jego najstarszym pracownikiem. I to również dla jego anegdot, ciekawostek i opowieści warto się wybrać na tą wycieczkę, przy okazji zaglądając za kulisy wspaniałego budynku teatru muzycznego.

Pełna galeria (90 zdjęć)

Zwiedzanie Capitolu

Reklamy

2 myśli na temat “Fotorelacja: Zwiedzanie wrocławskiego teatru muzycznego Capitol

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s